До месец се очаква да бъде подписано междуправителствено споразумение за

...
 До месец се очаква да бъде подписано междуправителствено споразумение за
Коментари Харесай

През март ще стане ясно колко ще струват новите щатски ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй"

 До месец се чака да бъде подписано междуправителствено съглашение за съдействие сред България и Съединени американски щати в областта на нуклеарната енергетика, като то ще е основата за строителството на новите два блока в АЕЦ " Козлодуй. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев.
 
Той добави, че е взето решение за започване на оценка за влияние върху околната среда на плана за осми блок, защото сега такава има единствено бъдещият седми блок на АЕЦ " Козлодуй ".
 
Колко почти ще коства новата нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " ще стане ясно след март, когато американската компания Westinghouse ще е подготвена с предварителната си оценка, предава БНР.
 
Окончателната цена обаче ще стане ясна откакто бъде подписан контракт и с изпълнителя на плана. Това сподели изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов. Той добави, че има интерес, въпреки и към момента всекидневен, към оповестената процедура за избор на основен реализатор на новите блокове на АЕЦ " Козлодуй ".
 
" Правим един лист от вероятни евентуални компании, които имат опит с построяването на такива нуклеарни мощности, като с изключение на опит би трябвало да има и финансово положение, което да дава отговор на съответния план. Проявиха интерес Hyundai, които са строили в Обединените арабски емирства, Bechtel, които са строили " Вогъл " в Съединените щати, идват от Fluor, които са притежатели на тези дребните модулни реактори, само че вършат и огромни енергийни планове в Съединени американски щати, има и китайски, и други компании ", сподели Николов.
 
Той подсети, че срокът, в който те би трябвало да подадат публично документите си, е 2 февруари.
 
Какво следва по-късно?
" Нашата задача е до лятото на идната година на практика да позавършим с инженеринг - първа фаза, и да имаме опцията към този момент да се придвижим към приемане на дефинитивно капиталово решение.
 
След което, несъмнено, ще възложим и производството на оборудването - с дълъг период на произвеждане ", сподели министър Румен Радев и добави, че с настрана с европейски компании се работи и по стратегия за различна преправка отвън Русия на отработеното нуклеарно гориво от 5-ти и 6-ти блок на на АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР